Eredeti Brassói Aprópecsenye

A brassói aprópecsenyének pontosan annyi köze van Brassóhoz, mint a kolozsvári töltött káposztának Kolozsvárhoz: semennyi. Ugyanis mindkettő a második világháborút követő időszak magyar vendéglőzésének terméke. A brassói minden kétséget kizáróan, a kolozsvári pedig Cserna-Szabó András erős sejtése nyomán Papp Endre, a Mátyás Pince egykori vezetőjének fejéből pattant ki. Visszaemlékezéseiben ( A vendéglős és híres vendégei) Papp a brassóit szerényen Elizabeth Taylor kedvenceként emlegeti, és felidézi az első alkalmat, amikor elkészítették. Brassói aprópecsenye Forrás: Táfelspicc Sertésfarok van, borsó nincs A brassói megjelenését kényszerhelyzet szülte: Pappék komolyabb csoportot vártak a Mátyás Pincébe, de nem volt elég hús a konyhán. Akadt viszont 1071 darab sertésfarok, amiről leszelték a húst, és azt hagymán megpirították, paprikával, paradicsommal, fűszerpaprikával keverték el. Papp a fokhagymát is említi, a könyvben közölt receptből (amely szerint már lapockából készül az étel) viszont a fokhagyma kimaradt.

  1. Eredeti brassói aprópecsenye - Debrecen hírei, debreceni hírek | Debrecen és Hajdú-Bihar megye hírei - Dehir.hu
  2. Recept
  3. Egy sokat alázott kedvenc: a brassói
  4. Új mini kotrógép
  5. Az igazi brassói - Stahl.hu

Eredeti brassói aprópecsenye - Debrecen hírei, debreceni hírek | Debrecen és Hajdú-Bihar megye hírei - Dehir.hu

A húst csíkozd fel, a hagymát felezd el, majd szeleteld, és az olajon kicsit pirítsd meg. Erre dobd a húst, és fehéredésig pirítsd. Add hozzá az átpasszírozott fokhagymát és a feldarabolt zöldségeket, majd fedő alatt félig párold meg. Ha ez kész, öntsd a krumplival együtt kiolajozott hőálló tálba, sózd, borsozd, és közepes lángon süsd omlósra a húst.

Az a baj, hogy mindig elcsábulok, ha meglátom a brassóit egy étlapon. Így ezen a néven kaptam már haloványra párolt pulykacsíkokat töpörödött főtt krumplival, és papírízű, zsírban úszó disznóhúst, amely hírből sem ismerte se a fokhagymát, se a majoránnát. És akkor ez csak két példa volt a borzasztó éttermi emlékek közül. Ezért egy idő után elkezdtem inkább magam készíteni; jól lepirítom a húst és a krumplit a füstölt szalonna isteni zsiradékán, valamint rendes mennyiségű fokhagymát, borsot és majoránnát is szórok hozzá. Vendéglőben pedig mást rendelek. Hozzávalók 80 dkg sertéscomb só és frissen őrölt bors 2 evőkanál morzsolt majoránna 3 nagy fej vöröshagyma (40 dkg) 8 gerezd fokhagyma 80 dkg krumpli 20 dkg füstölt szalonna 3 evőkanál olaj Elkészítés 1 A húst ujjnyi csíkokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk, összekeverjük a majoránnával, és 2 egyenlő adagra osztjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, aztán az előbbit apróra vágjuk, az utóbbit finomra zúzzuk. A krumplit meghámozzuk, 2×2 cm-es kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük.

Recept

5 A krumplihoz félretett szalonnás zsiradékot nagy lángon megforrósítjuk egy nagy serpenyőben, és a krumplit 6 perc alatt, néha megkeverve, megpirítjuk rajta. Tálalás előtt a megpárolt húshoz adjuk, majd az ételt jól megborsozzuk, és nagy lángon 1-2 perc alatt kevergetve készre főzzük. Megjegyzés 4 bőséges adag lesz belőle.

További érdekesség, hogy a recept szerint nem sült krumpli, de nem is pirított burgonya, hanem hagymás tört burgonya szerepel köretként. A brassói tehát eredetileg egy teljesen más étel volt, mint ahogy a legtöbben ma ismerjük. Éppen ezért teljesen fölösleges olyan dolgokról véleményt nyilvánítani, hogy melyik az eredeti verzió, melyik az igazi brassói. Takács Lajos szerint ez is a tipikus nagymamaételek sorát gyarapítja: "Ezer változata van, és mindenki úgy szereti, ahogy otthon a nagymamája vagy az anyukája csinálta. Van, ahol hosszabb szafttal, van ahol zöldborsóval, van, ahol sült krumplival, van, ahol fokhagyma nélkül készítették. " Takács egyébként éttermében készít brassóit (nem aprópecsenyét), amihez tarját használ, amin bontáskor rajtahagynak egy ujjnyi zsírréteget. A vastag, kétcentis szelet húst erős lángon lepirítják, hogy a zsíros réteg ropogós-pörcösre süljön, a hús pedig szaftos maradjon belül. "Ehhez enyhén fokhagymás pecsenyelevet adunk, sült krumplit és nagyon sok frissen őrölt borsot" – Takács szerint ugyanis a jó brassóinak egyik legfontosabb eleme a sok friss bors és a szaftosság.

Egy sokat alázott kedvenc: a brassói

eredeti brassói aprópecsenye recept

Új mini kotrógép

  1. Extra nedvszívó törölköző “kék” – Berettyó Állatgyógyszertár és Petshop
  2. 16 9 képarány
  3. Szerelési útmutató cserepeslemez felrakása
  4. Eredeti brassói aprópecsenye - Debrecen hírei, debreceni hírek | Debrecen és Hajdú-Bihar megye hírei - Dehir.hu
  5. Hány éves vomberg frigyes
  6. Felnőtt roller eladó házak
  7. Lender security: Magyarul, fordítása, szó jelentése, szinonimák, kiejtés, átírás, antonimák, példák | HTML Translate | Angol magyar fordító | OpenTran
  8. Mit ehet a tengerimalac
  9. 12v 300w tápegység plug
  10. Horváth zoltán csepreg
  11. Pannónia ház vác
  12. Az igazi brassói - Stahl.hu

🙂 Fotó eredete: Na de most vissza az ételhez. 🙂 Az adag kb 2 személyes, így érdemes osztani-szorozni, az asztaltársaság számától függően. 50 dkg szűzpecsenye vagy tarja kb. 5-6 dkg házi füstölt szalonna kb. 1 kg krumpli 1 db paradicsom 1 db paprika 1 db vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma disznózsír, mangalicazsír, vagy étolaj, esetleg olíva olaj -ízlés szerint piros paprikapor, só, őrölt fekete bors Legelőször felkockáztam a krumplit, de a receptben írtak szerint nem olajban, hanem kipapírozott tepsibe kockáztam, sóztam, és meglocsoltam étolajjal, összekevertem, és közepes lángon tepsiben megsütöttem. Kb fél órán át lefedve alufóliával. Amíg sült a krumpli, addig felkockáztam a zöldségeket és a húst plusz a szalonnát. A felaprított hagymát a szalonnán megpirítottam, majd hozzáadtam a húst, egy picike vizet, majd sóztam borsoztam, és elkezdtem főzni. Egyszer adtam hozzá szintén egy picike vizet, hogy hadd főljön jó puhára a hús. Amikor már majdnem jó volt a hús, hozzáadtam a felkockázott paradicsomot és paprikát, majd összepirítottam őket.

Az igazi brassói - Stahl.hu

Amint kiengedte zsiradékát a szalonna, a tokányra szeletelt sertésszüzet is hozzáadjuk, valamint, hozzáadjuk a hagymát és a felszeletelt fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk, utóbbit ízlés szerint gazdagon használjuk. Míg sül a hús, addig az előre megfőzött ókrumplit meghámozzuk, kockára szeleteljük és forró olajban sütjük. Félkész állapotban a pecsenye alól néhány spicckanálnyi fűszeres zsiradékot locsolunk a krumplira, így ízletesebb lesz. Készre sütjük mind a pecsenyét, mind a krumplit, majd tálaljuk. Hozzászólás írásához jelentkezzen be!

Fáradt, állott íze lesz tőle az ételnek. " Lehetőleg jó francia vagy magyar fajtát használjunk, a gyengébb aromájú fajtákat (amit szokás "kínaiként" ismerni) hagyjuk meg másra. Ha olyan hagymával kell dolgoznunk, amelyben a gerezdek közepében megjelent a zöld hajtás, azt mindenképpen távolítsuk el. Az is nagyon fontos, hogy a brassói akkor lesz igazán ízletes, ha a fokhagymát megpirítjuk, de nem kapatjuk oda – a túlságosan nyers fokhagymának nagyon vad lesz az íze, ha pedig odakap, akkor kesernyés lesz. Fontos az időzítés A brassói számtalan módon elkészíthető. Külön a hús és a krumpli, és ezeket a végén rázzuk össze a serpenyőben. Ez a legegyszerűbb, legbiztonságosabb. Másik népszerű megoldás, hogy a krumplit majdnem készre főzik, a nyers húst és a krumplit egyszerre vagy minimális különbséggel kezdik összepirítani egy serpenyőben. Ennél a módszernél szükség van némi rutinra ahhoz, hogy jól be tudjuk lőni a hús és a krumpli elkészítésének idejét, és ne álljon elő az a helyzet, miszerint az egyik már túlsült (általában a hús), a másik pedig még nincs kész.

2 Amíg a krumpli fő, haladunk tovább. A szalonnát apróra kockázzuk, és egy 30 cm átmérőjű, 6 cm magas peremű serpenyőben mérsékelt tűzön pörcösre pirítjuk az olajon. A pörcöket szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük, és a serpenyőben maradt zsiradékból kimentünk 6 evőkanálnyit, ez majd a krumplihoz kell. A többit nagy lángon megforrósítjuk, és adagonként 2-3 perc alatt kevergetve megpirítjuk rajta a húscsíkokat, aztán félretesszük őket. A végén a serpenyőben csak a szalonnás zsiradék maradjon. 3 A megfőtt krumplit leszűrjük, konyharuhán szétterítve alaposan megszárítjuk, magára hagyjuk. 4 Vissza a húshoz. A húspirításhoz használt serpenyőben a szalonnás zsiradékon mérsékelt tűzön kevergetve megfonnyasztjuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a megpirított húscsíkokat, 1 dl vizet, és az egészet kevergetve felforraljuk. Ezután lefedjük, és a húst mérsékelt tűzön 30 perc alatt megpároljuk. Közben néha átforgatjuk, esetleg apránként pótoljuk az elpárolgó vizet is. A végén egy-két darabot félbevágunk, és megnézzük, elég volt-e ennyi idő, tökéletesen megpuhultak- e. Ha nem, adunk neki még pár percet.

Ezalatt lereszeltem a fokhagymát, és a legvégén hozzáadtam a húsos részhez egy kevéske őrölt pirospaprikával pedig a,, habot a tortára,,. A már kisült krumplival összekevertem, és kész. Lehet tálalni, savanyúsággal vagy kompóttal is mennyei szerintem. 🙂 (Én most a kis első kovászos uborkámmal tálaltam, mivel Nyár van. 🙂)

Sat, 20 Aug 2022 18:28:20 +0000